Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Még várnunk kell - Steve Jobs - kritika

2016.01.30

Hosszú idő után úgy néz ki, hogy végre kaptunk egy jó feldolgozást Steve Jobs életéről, ám azt mégsem mondhatjuk, hogy maradéktalanul erre vágytunk volna.

 

filmfan---steve-jobs-3.jpg

 

Steve Jobs élete valóban nagyon különös és furcsa. Annak ellenére, hogy a színpadi előadásaival konkrétan meghatározta a fogyasztást a számítástechnikai piacon, munka közben nem a szimpatikus oldalával ismerkedhettek meg a munkatársai, hanem sokkal inkább egy bántalmazó, arrogáns emberrel, aki, hogyha a fejébe vett valamit, lehetetlen volt aztán leállítani. Ennek ellenére mégis megváltoztatta milliók életét, és a haldokló Apple-ből egy olyan céget csinált, amely a mai napig a legkeresettebb termékeket gyártja. Ám az új Steve Jobs-film szerencsére egy teljesen más szemszögből próbálja nekünk bemutatni, hogy ki is lehetett ez a zseni. Ugyanis, míg a korábbi Ashton Kutcher-es film megpróbálta elhitetni velünk, hogy Jobs egy szent volt, addig a most kapott alkotás sokkal nagyobb hangsúlyt fektet az említett emberi hibákra.

 

A film Jobs életének három fontos bemutatóján (Macintosh, Cube, iMac) keresztül próbálja megmutatni, hogy milyen ember lehetett ő. Sőt, igazából az előadások előtti, nagyjából fél órát tárja a szemünk elé azért, hogy bemutassa, hogyan is viszonyult a munkatársaihoz. Tehát a film egy exkluzív utazást biztosít számunkra a színfalak mögé, és ezáltal inkább Jobs emberi kapcsolataira fókuszál, nem pedig a korszakot megváltoztató technikai újításaira. Ugyanis amellett, hogy Jobs az alkalmazottai többségével elég furcsa kapcsolatot folytatott, családi téren is elég nagy csődtömegnek bizonyult. Például sokáig nem ismerte el a lányát sajátjaként, még az apasági teszt elvégzése után sem.

 

filmfan---steve-jobs.png

 

És, hogy milyen is lett a film? Nevezhetjük jónak, de szerintem a legtöbb emberben hiányérzet alakul ki a megtekintése után. Egyrészről ezt az alkotást nem lehet teljesen önéletrajzi filmnek nevezni, mivel film elsősorban Jobs kapcsolataira fekteti a hangsúlyt, így a munkássága csaknem teljesen kimarad. Ezt én elég nagy problémának tartom, hiszen egy ilyen műfajban készült filmnek szerves része az, hogy megmutassák, mit is vitt véghez az ember. Félre ne értsetek, vannak kisebb-nagyobb utalások a filmben, akár a jövőbeli terveire, illetve a bemutatók előtti időszak által megtudhatunk egy-két dolgot a termékeiről is, de én például ennél sokkal többre vágytam.

 

filmfan---steve-jobs-4.jpg

 

Valamint a film nem mutat minden tekintetben újat. Hogyha belegondoltok, Jobs mellett számos olyan ember volt és van, akik mondhatni istenkomplexusosak, és ettől fogva felsőbbrendűnek tartják magukat a többieknél, és ez sokszor mások lelkileg történő bántalmazásával társul. És így, hogy a film nem nagyon operál az Apple újításaival, akaratlanul az az érzésünk támad, hogy nem ez az a Jobs-film, amire vágytunk. Mintha kissé üres volna a kép. Mivel a technikai rész kimarad, csak a emberekhez való viszonyát ismerhetjük meg, és ez így elég hiányos. Mert alapvetően rengeteg olyan cégvezető van, aki az alkalmazottjaival meglehetősen csúnyán bánik.

 

filmfan---steve-jobs-5.jpg

 

A film nem válik unalmassá, maximum egyszer-kétszer jutunk el odáig, hogy leül a cselekmény, de nem annyira, hogy élvezhetetlenné váljon. Habár a film után volt hiányérzetem, de a vetítés közben kifejezetten élveztem az egész alkotást. A különböző vitajeleneteket igazán grandiózusra csinálták meg, különösen tetszettek a film montázsai, amelyek során összefűzték az aktuális eseményeket a korábbiakkal és így nagyon érdekes módon tudtuk meg egy-egy kapcsolat megromlásának az okát. Habár a film közben nem hallottam egy olyan aláfestő zenét sem, amelyik nagyon megfogott volna, de tény, hogy a feszültebb jeleneteknél nagyon jól csengtek bizonyos dallamok. Az is kifejezetten kreatív megoldás szerintem, hogy a három különböző időszakban játszódó jelentekhez, különböző minőségű kamerákat használtak.   

 

filmfan---steve-jobs-6.jpg

 

Ám mégis a legjobb dolog a filmben az Michael Fassbender alakítása, aki most is fantasztikus teljesítményt nyújt. Tényleg remekül visszaadja Steve Jobs-ot. Természetesen a filmben a legtöbb színész jól teljesít, nekem különösen szimpatikus volt Jeff Daniels alakítása, de muszáj említést tenni Seth Rogen-ről is, aki az eddigi filmjeiben megszokott gyenge produktum helyett kifejezetten jól teljesített.

 

filmfan---steve-jobs-7.jpeg

 

A film befejezésével kissé elégedetlen vagyok, hiszen az alkotás az utolsó jelenetével mintha kicsit megtagadta volna az előtte felvázolt képet. A záró jelenet szerintem kifejezetten hatásvadász lett, és a film korábban felvázolt képe Steve Jobs-ról ellenmondásba ütközött. Hiszen az egész film azt próbálta bemutatni nekünk, hogy ő azért nem egy szent volt, hanem egy kissé fura, nem kimondottan jó ember. Ám az utolsó jelenet valahogy mégis lerombolta ezt az egészet, megpróbálta beadni nekünk, hogy Jobs egyik pillanatról a másikra teljesen megváltozott, persze pozitív irányban. És ez nagyon nem jó így.

 

filmfan---steve-jobs-8.jpg

 

Végül is kaptunk egy olyan Jobs-filmet, amit nem nagyon nevezhetnénk önéletrajzi filmnek, de az is biztos, hogy a sajátos megközelítésével sokaknak felnyitja a szemét, hogy ki is volt igazándiból ez az ember. Ha nem is azt kaptuk, amire igazából számítottunk, azért azt nem mondhatjuk, hogy egy rossz filmet láttunk. Az említett hibák mellett azért akad itt jó pár kreatív megoldás is, illetve remek színészi teljesítmények, így hát én azt mondom, hogy érdemes megtekinteni a filmet mindenkinek, aki nem annyira tudja, hogy a színfalak mögött milyen volt Steve Jobs.

 

Értékelés: 8/10

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.