Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Már megint az a fránya marketing - Suicide Squad: Öngyilkos osztag - kritika

2016.08.05

A Suicide Squad trailerei a nyár legjobb filmjét ígérték, de már megint pofára ejtettek bennünket.

 

filmfan---suicide-squad-2.jpg

 

Az Öngyilkos osztagot óriási hype övezte, amely a zseniális trailereknek és a film remek betétdalainak volt köszönhető. Na, meg természetesen annak, hogy az egy kaptafára készülő szuperhősfilmek között a Suicide Squad fordított a szokásos alapötleten, hiszen ezúttal a világ sorsa rosszfiúk kezében van, ezáltal nem a már megszokott jó kontra rossz felállást kapjuk. Mondhatnánk úgy, hogy a Suicide Squad felkavarta az állóvizet a szuperhősfilmes felhozatal táján.

 

A film premierje után rengeteg negatív kritika látott napvilágot, amelyek már-már földbe döngölték az alkotást. Ezek a kritikák természetesen nem alaptalanok, viszont nem teljesen értek egyet velük. Ugyanis a Suicide Squad nem lett olyan borzalmas. Jónak sem nevezhetjük, ám a megannyi hiba mellett akadnak itt azért jó dolgok is. Már a tesztvetítések után is voltak olyan kritikusok, akik szépen fogalmazva sem estek hasra az alkotás megtekintése után, de én mégis bizakodva ültem be a moziba, reméltem, hogy a DC kihasználja ezt az óriási lehetőséget az Univerzum építésükhöz, de ismét csalódnom kellett.  

 

filmfan---suicide-squad-3.jpg

 

Az Öngyilkos osztag esetében a trailerek nem árultak el olyan sok mindent a sztorival kapcsolatban, de sajnos a nézőt mégsem érik különösebb meglepetések a moziban. Ugyanis annak ellenére, hogy David Ayer már korábban bizonyította a remek írói képességeit, a történet teljesen kiszámítható, lineáris, semmilyen fordulatot nem tartogat. Tulajdonképpen két órán keresztül azt nézzük a vásznon, ahogy kedvenc antihőseink az egyik helyszínről a másikra haladnak egy motiváció nélküli, semmilyen főgonosz után. A filmben benne volt a potenciál, hogy eltérve a szokásos szuperhősfilmes elemektől egy sokkal komplexebb sztorit kapjunk, ugyanis az alaptörténet rendkívül kreatív. Ám ebből mégsem tudták a maximumot kihozni, így a Suicide Squad megmaradt egy átlagon aluli képregényfilmnek. Mindezt tetőzi, hogy nagyjából az egész film súlytalanná válik a rém gyenge főgonosznak köszönhetően. Annak ellenére, hogy a DC fantasztikus képregényes gonoszokkal rendelkezik, mégis egy felejthető, unalmas ellenséget kaptunk.

 

filmfan---suicide-squad-3.jpg

 

Azonban a legnagyobb baklövés nem más, mint Joker szerepeltetése. Sokszor hallhattuk, hogy Jared Leto apait anyait beleadott a szerepbe, ám túljátssza a karaktert, így sokkal inkább komikus lett az egész. Joker Leto alakításában is elmebeteg, ám szó sincs arról a kiszámíthatatlan, hátborzongató, manipulatív gonoszról, mint amelyet Heath Ledger vagy Jack Nicholson alakításában kaptunk. Ám ez nem felétlenül Leto hibája: a forgatókönyv nem tette lehetővé, hogy brillírozzon, ugyanis minden idők talán legikonikusabb képregény gonosza felesleges a filmben, tulajdonképpen semmit nem ad hozzá a történethez, alig szerepel, így csak csalódás lesz a rajongók számára. Úgy érzem, hogy Joker csak egy marketingfogás volt, hogy több nézőt csődítsenek be a moziba.

 

filmfan---suicide-squad-4.jpg

 

A színészgárda egyébként többnyire működik, egyértelműen Will Smith és Margot Robbie emelkedik ki a többiek közül. Will Smith remekül hozza Deadshotot, aki bérgyilkos létére bármit megtenne azért, hogy kislányának jó sorsa legyen. Margot Robbie szintúgy jól teljesít a velejéig pszichopata, kiszámíthatatlan Harley Quinn szerepében. Szintén kiemelendő Viola Davis alakítása, aki Amanda Wallerként egy rideg, kőkemény nőt hozott el a vászonra. De Jai Courtney is szórakoztató Bumeráng kapitány szerepében, habár sajnálom, hogy a karakter végig a háttérbe volt szorítva. Ez viszont nem csak rá igaz, ugyanis Deadshot és Harley Quinn van végig a fókuszban, így a csapat többi tagja nem tud igazán kibontakozni. Láthatóan Ayer nem tudott mit kezdeni ennyi karakterrel, annak ellenére, hogy mindenkiről megtudunk egy-két információt, mégsem érzünk annyira együtt a férjét elvesztett Katanával, mint például a kislányát hiányoló Deadshottal.

 

filmfan---suicide-squad-5.jpg

 

A rossz kontra gonosz felállás egy remek alapötlet, ám a megvalósítás már nem nevezhető feltétlenül jónak, ugyanis a film végére Ayer jókat csinált a kedvenc rosszfiúinkból. De még mielőtt azt hiszitek, hogy teljesen utáltam ezt a filmet, leszögezném, hogy az összes hiba ellenére én remekül szórakoztam. Úgy látszik a Warner tanult a korábbi két film hibájából és nem próbálta még egyszer ugyanazt a koncepciót ledugni a torkunkon. Az Öngyilkos osztagot ugyanis telepakolták poénokkal, vicces beszólásokkal. Ezeknek a nagy része jól sül el, ráadásul az akciójelenetekre és a CGI-ra sem panaszkodhatunk, úgyhogy a remek szórakozás garantált.  

 

filmfan---suicide-squad-6.jpg

 

Azt már korábban is tapasztalhattuk, hogy a Warner nagyon jól ért a trailerek összerakásához, ám ezzel ezúttal is saját maguk alatt vágták a fát. A zseniális kedvcsinálókkal olyan magasra tették a nézők elvárásait, amennyit a film nem tudott teljesíteni. Az Öngyilkos osztag egy közepes nyári popcorn mozi lett, és ezt nagyon fájó kijelenteni, hiszen ebben a filmben sokkal nagyobb potenciál lett volna. Mindenesetre, aki hétvégi programot keres, annak érdemes megtekintenie az Suicide Squadot, ám ne várjunk többet tőle, mint két órányi szórakoztató, de ugyannyira felejthető mozis élményt.

 

Értékelés: 5,5/10

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.