Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Egyszerű, mert valós - Ernelláék Farkaséknál - kritika

2016.10.11

Az Ernelláék Farkaséknál nem túlságosan bonyolult film: hétköznapi történetet mesél el, átlagos szereplőkkel, így bárki könnyen azonosulni tud vele.

 

filmfan---ernellaek-farkaseknal-2.jpg

 

Hajdu Szabolcs a Délibáb után egy újabb filmet készített a nagyérdeműnek, ám ami akkor nem jött össze, most sikerült az Ernelláék Farkaséknállal. A nézők mellett a kritikusok is imádják, és nem mellesleg elhozták a Karlovy Vary-i Filmfesztivál fődíját. Mindezt úgy, hogy Hajdu állami támogatás nélkül, a saját családjával, a saját házukban, a volt tanítványaival forgatta le.

 

A történet Farkasék zűrős mindennapjaiba enged bepillantást, ahol Farkas (Hajdu Szabolcs) és Eszter (Török-Illyés Orsolya) között nagy feszültséget okoz a pár éves gyermekük, a kissé hiperaktív Brúnó (Hajdu Zsiga) nevelésének módszere. A család életét váratlanul feldúlják a Skóciából pénz és lakhely nélkül hazaérkező rokonok, ugyanis Ernella (Tankó Erika) és családja ideiglenesen be szeretnének költözni Farkasékhoz. Aztán szépen lassan felszínre kerülnek a múltbéli sérelmek és a két családon belüli egyre mélyebb konfliktus kerül a középpontba.  

 

filmfan---ernellaek-farkaseknal-5.jpg

 

Tulajdonképpen ez az Ernelláék Farkaséknál sztorija. Nincsenek pörgős jelenetek vagy óriási fordulatok, sőt az események végig egy házban zajlanak, a kamera egyetlen jelenet erejéig sem hagyja el a lakást. Az alkotás mégis magába szippantja a nézőt, ugyanis a film olyan problémákat, konfliktusokat dolgoz fel, amelyekkel egyszer mindenkinek szembe kell néznie, mint a gyerekvállalás kérdése, és annak esetleges negatív következményei, a társadalmi különbségek, és érintőlegesen a kivándorlás kérdése is előkerül. Tulajdonképpen számos társadalmi vagy esetleg morális kérdést vet fel a film, amelyeknek az ember könnyen a hatása alá kerül. Ilyen lehet például a gyereknevelés módja, ugyanis a film szembeállítja a gyereknek mindent elnéző Ernellát és a néha fizikai fegyelmezéshez nyúló Farkast, vagy akár említhetjük a különböző társadalmi rétegek találkozásakor létrejövő ellenéteket is.   

 

filmfan---ernellaek-farkaseknal-4.jpg

 

Ráadásul az alkotás tele van szinte a való életből átemelt jelenetsorokkal és a tipikusan ránk jellemző cselekedetekkel, így hát könnyedén magunkra ismerhetünk a vásznon.  Egyszerűen benne van az a kisstílűség, az a hétköznapiság és néha az az abszurdum, ami minket, magyarokat jellemez. A film kifejezetten személyes hangulatú, amely elsősorban az operatőri munkának és a zárt térnek köszönhető. Annak ellenére, hogy a filmen tizenhárom operatőr dolgozott, mégis remek a végeredmény. A valós díszletről is érdemes említést tenni, ugyanis rendkívül hihetővé teszi a látottakat. A zárt térnek köszönhetően az ember úgy érzi, minthogyha külső szemlélőként jelen lenne egy valódi család életében.

 

filmfan---ernellaek-farkaseknal-6.jpg

 

 A film egyik legnagyobb pozitívuma mégis a remekül megírt karakterek sora, ugyanis az alkotás egytől-egyig olyan szereplőket sorakoztat fel, akikkel a való életben is bármikor találkozhatunk, ilyen például a kissé arrogáns Farkas, a magába forduló Albert vagy a ravasz Ernella. Egyik karakter sincs túlbonyolítva, mindegyik hétköznapi személy, többnyire hétköznapi problémákkal. Az alakítások terén egyértelműen Hajdu Szabolcs viszi a prímet, nem véletlen, hogy Karlovy Vary-ban a legjobb alakításnak járó díjat is elnyerte. Tankó Erika alakításával sincsen probléma, de Török-Illyés Orsolya és Szabó Domokos játékát kissé vérszegénynek éreztem.

 

filmfan---ernellaek-farkaseknal-3.jpg

 

Összességében az Ernelláék Farkaséknál rengeteg kérdést vet fel, amelyeken el tud gondolkodni az ember. A személyes hangulatnak köszönhetően, a nézőnek olyan érzete támad, mintha két valódi, hús-vér karakterekből álló család egy napjába szerezhetnénk bepillantást. Kijelenthetjük, hogy Hajdu Szabolcs kitűnő munkát végzett, amelyet érdemes megtekinteni, és reméljük, hogy az alkotás még csak most indult el a „hódító” útjára.   

 

Értékelés: 9/10

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.