Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

25 éves az első Batman film: A sötét lovag (2008) - kritika

2014.06.28

A fantasztikus első rész után Christopher Nolan elkészítette a folytatást, A sötét lovagot, melynek megtekintése után az ember nem talál szavakat.

 

 

filmfan---batman.jpg

 

2005-ben egy új trilógia vette kezdetét a Denevéremberről. Az első rész, a Batman: Kezdődik nagyon jó alkotás lett. De amikor folytatás készül egy filmhez, gyakran azt tapasztaljuk, hogy nem tudja lekörözni az első részt, hiszen az túl magasra teszi azt a bizonyos lécet. De A sötét lovag esetében ez nem így történt, nagyon nem.

 

A történet szerint Batman (Christian Bale) valamelyest már leszámolt a bűnözéssel Gothamben. Azonban a maffiavezérek szövetkeznek egy Joker (Heath Ledger) nevű, elmebeteg bűnözővel. Merényleteivel és támadásaival félelemben tartja az egész várost. Batman és Gordon felügyelő (Gary Oldman) próbálják elkapni, de nincs könnyű dolguk.

 

filmfan---batman-2.jpg

 

A sötét lovag fantasztikus alkotás, amely örökre beírta magát a filmtörténetbe. Christopher Nolan újra visszahozta a vászonra azt az elkeseredett Gothamet, amelyet az előző részben is láthattunk. A filmet végig átjárja az a komoly atmoszféra, amit Batmanben annyira szeretünk. Ez akkor éri el a csúcspontot, amikor a képregények egyik legikonikusabb gonosza, Joker színre lép.

 

filmfan---batman-3.jpg

 

De ami felejthetetlenné teszi a filmet, az nem más, mint Heath Ledger fantasztikus alakítása. Olyan zseniális alakítást nyújt, mint egykor Jack Nicholson. Tökéletesen visszaadta az elmebeteg karaktert, akit már nézni is egyszerűen hátborzongató. Joker az egyik legjobb képregény-gonosz, hiszen teljesen kiszámíthatatlan. Ahogy ő is említi a filmben, ő nem szokott semmit tervezni, nincs semmi szándéka és ölni is csak azért öl, mert élvezi. Mondhatni Batman teljes ellentét. Joker A sötét lovagban külsőre sokkal jobban ki van dolgozva, mint az 1989-es változatban. A sminkje, az öltözéke is mutatja, hogy egy igazi őrültről van szó. De a színészi játék mellett, az írók is remek mondatokat adnak a karakter szájába, amelyek már-már felejthetetlenné teszik. 

 

filmfan---batman-4.jpg

 

Persze a többi színész is jól teljesített. Christian Bale még mindig remek Batman szerepére, csakúgy mint Gary Oldman Gordon nyomozóként. Aaron Eckhart Harvey Dentet alakította, akiből később KétArc lesz. Ezúttal KétArc sokkal jobb volt, mint a Mindörökké Batmanben, hiszen itt nem rontották el a karaktert gyerekes poénokkal, hanem végre egy komoly gonoszt kaptunk, amelyhez hozzájárul Aaron Eckhart kitűnő alakítása is.

 

 

filmfan---batman-5.jpg

 

Az feszült hangulat végig fenn van, amit megspékelnek jó adagnyi akcióval és Hans Zimmer fantasztikus dallamaival is. Összességében kijelenthetjük, hogy Christopher Nolan elkészítette minden idők egyik legjobb képregény-adaptációját.

 

Értékelés: 9,5/10    

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.